Microsoft har genomfört ordentliga prissänkningar på sin OneDrive-tjänst, för att lagra filer i molnet. Gratisversionen har ökat från 7 GB till 15 GB, och månadskostnaden för 100 GB har sänkts från $7,49 till $1,99. Om du prenumererar på Office 365 ingår 1 TB lagringsplats per användare.
Det finns idag gott om alternativ för att lagra filer i molnet, där Dropbox länge varit det självklara valet, men Microsoft OneDrive och Google Drive har på sistone blivit betydligt billigare. Nu börjar utrymmet dessutom bli så pass omfattande att tjänsterna blivit betydligt mer intressanta.
Lagring i molnet har sina fördelar. Att spara dina filer på servrar istället för bara lokalt på din hårddisk innebär förbättrad säkerhet. Skulle din dator krascha eller försvinna, har du filerna i säkerhet på en server någonstans.
Tjänster som Dropbox, OneDrive och Google Drive har även andra styrkor. Du kan låta dina filer synkroniseras mellan alla datorer där du har programvaran installerad. Det här underlättar arbetet väldigt mycket om du använder flera datorer.
Som exempel på hur smidigt det kan vara, brukar jag ta upp exemplet med hur jag själv använder tjänsterna tillsammans med kameran i min mobil. Idag använder jag en Windows Phone-mobil, och den är inställd på att automatiskt synka tagna foton till OneDrive.
Det betyder att när jag har tagit en bild, skickas den till Microsofts OneDrive-servrar, och därefter synkar programvaran på mina Windows-datorer filen till deras lokala hårddiskar. På så sätt kan jag ta ett foto och några sekunder senare öppna bilden i Photoshop lokalt på datorn.
Allt mer lagringsutrymme
Inledningsvis var de här molntjänsterna begränsade vad gäller utrymmet du hade tillgängligt. Man erbjöd ett par GB lagringsplats, vilket inte räcker speciellt långt om du har många digitalfoton. Numera börjar dock lagringsutrymmet bli betydligt större.
Med 100 GB får du plats med rätt mycket data, och då kan du använda tjänsten som en extern hårddisk. Det här är positivt för exempelvis sådana som undertecknad, som snålade vid inköpet av MacBook Air och trodde klara sig med 64 GB lagringsutrymme i datorn (något som naturligtvis var exceptionellt naivt). Som Office 365-användare får jag 1 TB (1000 GB) lagringsutrymme på OneDrive.
För att det här ska fungera i praktiken krävs det att tjänsterna har bra bandbredd så att det inte tar för evigt att överföra filer. Det är något jag dock inte haft några problem med. Såväl Dropbox som OneDrive och Google Drive har fungerat smärtfritt.
Utöver OneDrive, Dropbox och Google Drive finns det ett antal andra lösningar. Copy.com fungerar likadant, och de har tidigare erbjudit 5 GB för varje person jag värvat till dem. Det har gjort att jag skrapat ihop 390 GB extra lagringsutrymme, så på Copy.om har jag också en hel del utrymme.
BitTorrent Sync för dig som vill slippa molnet
Ett annat intressant alternativ är BitTorrent Sync, som dock inte lagrar filer i molnet. Det är en programvara som synkroniserar filer, i en specifik mapp på hårddisken, till andra datorer anslutna till samma konto. Lagrar du en ny fil i din speciellt Sync-mapp kommer den automatiskt att dyka upp på dina andra datorer där du kör BitTorrent Sync.

Enligt BitTorrents egna mätvärden är BitTorrent Sync betydligt snabbare än konkurrenterna.
En spännande detalj med BitTorrent Sync är att funktionen börjar dyka upp i NAS:ar (nätverkshårddiskar). I skrivande stund har NetGear ett par olika modeller som har stöd för applikationen. Att få dina filer synkade till en NAS innebär en ytterligare säkerhetsfaktor.
Ett av skälen till varför du ska välja BitTorrent Sync är om du inte vill riskera att rättsväsendet eller andra försöker få tag på dina filer som ligger i molnet. Det händer att olika organisationer inom rättsväsendet vill få tillgång till en användares filer på molntjänster.
Google och Microsoft slår Dropbox
När det gäller prissättningen slår Microsoft och Google konkurrenten Dropbox. Nu när Microsoft har matchat sin OneDrive med Google Drive, erbjuder bägge tjänsterna 15 GB gratis, och 100 GB kostar $1,99 (motsvarande 13 kronor) i månaden.
Dropbox däremot ligger kvar på $9,99 per månaden (cirka 67 kronor). Copy.com har inget erbjudande med 100 GB utan erbjuder antingen 250 GB eller 500 GB för $9,99 respektive $14,99 (100 kronor) i månaden.
100 GB ger utrymme för ungefär 20000 digitalfoton, så oavsett vilken tjänst du väljer är det en bra lösning för dig som vill ha en backup på dina foton. Och det är något du vill.
Det är vanligt att man använder en extern hårddisk, men nackdelen med en sådan är att den befinner sig lokalt. Skulle du råka ut för brand, inbrott eller bara en sådan sak som datorvirus, kan du bli av med allting.
Med en tjänst som OneDrive kan du välja att synkronisera den mapp du har dina digitalfoton i, och då kommer säkerhetskopieringen att skötas per automatik i bakgrunden utan att du behöver bry dig.
Här hittar du tjänsterna
I listan nedan hittar du länkar till alla tjänsterna som nämns i artikeln. Inom parantes hittar du också en länk till en av de artiklar jag tidigare skrivit om respektive tjänst.
- Microsoft OneDrive (läs artikel)
- Google Drive (läs artikel)
- Copy.com (läs artikel)
- Dropbox (läs artikel)
- BitTorrent Sync (läs artikel)